چه انتظاراتی باید از یک کلینیک شنوایی و متخصص شنوایی داشته باشید

کلینیک شنوایی

اگر شما احساس می کنید که مشکل شنوایی دارید و میخواهید برای رفع مشکل خود به یک متخصص شنوایی شناسی مراجعه کنید، توصیه می کنیم که برای انتخاب یک کلینیک شنوایی مناسب این مقاله را حتما بخوانید چراکه به شما کمک خواهد کرد که بدانید که از یک متخصص شنوایی شناسی (ادیولوژیست) و یک کلینیک شنوایی خوب چه چیزهایی را باید انتظار داشته باشید.

یک کلینیک شنوایی باید فضایی مناسب، آرام و مطمئن داشته و از تجهیزات بروز و کالیبره (تنظیم شده) برای انجام تستهای شنوایی استفاده کند. ادیولوژیست باید به حد کافی وقت برای انجام مراحل آزمایش و مشاوره داشته باشد تا مراجعه کننده با آرامش خاطر سوالاتی که در ذهن دارد عنوان کند و جواب مناسب را بشنود. حق هر مراجعه کننده است که اطلاعات کامل در مورد مشکل شنوایی و موارد دیگر نظیر سمعک در اختیارش گذاشته شود. بطور کلی مراحل ارزیابی شنوایی مراجعین به یک کلینیک شنوایی استاندارد به این صورت است:

در مرحله اول، متخصص شنوایی شناس از فرد مراجعه کننده در رابطه با مشکلات شنوایی که دارد سوالاتی را مطرح می کند. سوالاتی نظیر: علت مراجعه، سن، شغل و … سپس با درنظر گرفتن این اطلاعات، ادیولوژیست کانال گوش فرد را بوسیله اتوسکوپ (وسیله ای برای بررسی مجرای گوش و پرده گوش) مورد بررسی قرار میدهد تا از تمیز بودن کانال گوش از ترشحات و سالم بودن پرده گوش مطمئن شود. سپس آزمایش تمپانومتری برای بررسی عملکرد گوش میانی و پرده گوش انجام می شود. بعد از انجام این آزمایش و اطمینان از اینکه پرده گوش کاملا سالم است، نوبت به انجام ادیومتری میرسد.

ادیومتری درون اتاقک آکوستیک انجام می شود و قبل از شروع، توضیحات کاملی از نحوه انجام این آزمایش به فرد داده می شود.بطور کلی ادیومتری شامل تستهای زیر است:

  • تست PTA – Pure Tome Audiometry (شنوایی سنجی با تون خالص)
  • تست Speech Audiometry – (آستانه گفتاری)
  • تست SDS – Speech Discrimination Score (درصد تشخیص گفتار)

تست Pure Tone Air Conduction – (آستانه تون خالص هوایی)

برای انجام این تست، ابتدا هدفون بر روی دو گوش فرد قرار داده می شود و هر گوش بطور مجزا آزمایش می شود. در این آزمون، صدای تون خالص شبیه صدای بوق فرکانسهای 250Hz, 500Hz, 1000Hz, 2000Hz, 4000Hz, 8000Hz در شدتهای مختلف به گوش فرد ارسال می شود و کمترین شدت صوتی که فرد قادر به تشیص آن است، به عنوان آستانه هوایی آن فرکانس در نظر گرفته می شود.

درباره آزمون سنجش شنوایی با تون خالص بیشتر بدانید

تست Speech Audiometry

بعد از انجام تست PTA، ادیولوژیست میانگین شدت سه فرکانس 500Hz, 1000Hz و 2000Hz را محاسبه کرده و بدین ترتیب میانگین آستانه گفتاری فرد (SRT یا SAT) بدست می آید. با اضافه کرده 35 دسیبل به این عدد، آستانه شنوایی راحت فرد محاسبه می شود و کلماتی دو سیلابی نظیر “مادر”، “ماشین”، “جنگل” و … با این شدت برای فرد توسط ادیولوژیست خوانده می شود. شدت صدای ارسالی توسط ادیولوژیست به تدریج کاهش پیدا کرده و کمترین شدتی که فرد قادر به تشخیص کلمات است، به عنوان آستانه گفتاری فرد در نظر گرفته می شود.

درباره آزمون سنجش شنوایی گفتاری بیشتر بدانید

تست SDS

برای انجام این آزمایش، شدت دستگاه ادیومتری بر روی آستانه شنوایی راحت فرد (میانگین آستانه گفتاری + 35 دسیبل) تنظیم شده و 25 کلمه تک سیلابی نظیر “آب”، “باد”، “خاک”، “نفت” و … توسط ادیولوژیست برای فرد خوانده می شود. هر پاسخ صحیح به کلمات خوانده شده، شامل 4 امتیاز بوده که در مجموع 100 امتیاز بصورت درصدی برای 25 کلمه در نظر گرفته می شود. به عبارتی دیگر، اگر فرد به تمامی کلمات پاسخ صحیح بدهد، میزان SDS فرد برابر با 100 درصد خواهد بود و به ازای هر پاسخ نادرست، 4 درصد از 100 درصد SDS کاسته می شود. هر چقدر SDS فرد به 100 نزدیکتر باشد، نشاندهنده سالم بودن عصب شنوایی است.

تست Pure Tone Bone Conduction (آستانه تون خالص استخوانی)

ابتدا وسیله ای فلزی که اصطلاحا به آن تل باند گفته می شود، بر روی استخوان برجسته پشت گوش قرار داده می شود و بوسلیه دستگاه ادیومتری، صدای تون خالص شبیه بوق در فرکانسهای 250Hz, 500Hz, 1000Hz, 2000Hz و 4000Hz در شدت های نزدیک آستانه های هوایی بدست آمده ارسال می شود که این صداها باعث مرتعش شدن تل باند شده و در نتیجه با این روش، حلزون شنوایی (سلولهای حسی شنوایی) بطورمستقیم تحریک شده و از فرد درخواست می شود با شنیدن صدای بوق، پاسخ دهد. به تدریج شدت صوت توسط ادیولوژیست کاهش پیدا میکند و کمترین شدت صوتی که فرد قادر به شنیدن آن است، به عنوان آستانه استخوانی فرد ثبت می شود. با مقایسه آستانه های استخوانی و هوایی می توان نوع افت شنوایی را تعیین کرد و بسته به نوع افت شنوایی و معاینات انجام شده توسط ادیوبوژیست، فرد یا برای انجام درمانهای دارویی و پزشکی به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده می شود و یا اینکه با بررسی شکل ادیوگرام و شدت افت شنوایی توسط ادیولوژیست، مناسبترین نوع سمعک برای فرد تحویزمی شود.

نکات بسیار مهم

1.  دقت داشته باشید، که همواره گرانترین سمعک، بهترین نیست. در صورتیکه آزمایشات ادیومتری با دقت و حوصله فراوان انجام نشود، اطلاعات نادرستی برای انتخاب نوع سمعک بدست می آید که این امر باعث می شود که حتی گرانترین و پیشرفته ترین سمعکها نیز نتوانند، نیازهای شنیداری فرد را مرتفع سازند و فرد لذت خوب شنیدن را هیچگاه درک نخواهد کرد.

2. اطمینان حاصل کنید که در همان جلسه اول تنظیم سمعک، احساس رضایت از شنیدن را بطور کامل داشته باشید و نباید صدای فرد و همچنین صدای سوت سمعک باعث آزار شما شود.

3. حق شماست که بطور آزمایشی از سمعک تجویز شده به مدت 3 هفته، استفاده کرده و در صورت عدم رضایت، سمعک را پس داده و وجه خود را کامل دریافت کنید.

4. تمامی سمعکهای ارائه شده توسط شرکتهای معروف دارای گارانتی دو تا سه سال است.

5. انجام تمام تستهای شنوایی برای تجویز سمعک و مشاوره برای انتخاب سمعک کاملا رایگان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید