لطفا به احترام لبخندهای زیبای کودکان سرزمین مان، این مطلب را بخوانید

کم شنوایی در کودکان و نوزادان

این داستان گوش های زیادی را باز کرده است؛

 حسرتی از جنس صدا…

بر اساس یک رویداد واقعی…

امین تا 20 ماهگی حرف نمی زد. حتی یک کلمه هم نگفت. بعدش یواش یواش شروع کرد به حرف زدن. البته اگه بشه اسمش رو حرف زدن گذاشت، بیشتر یه سری آوای کلامی بود. 2 سالش بود که بردمش پیش متخصص کودکان و مشکلش رو برای پزشک شرح دادم. دکتر بهم گفت که امین مشکل گفتار داره و باید بره برای گفتار درمانی، تا بتونه صحبت کنه. دنیا روی سرم خراب شد. نمی دونم چجوری برگشتم تا خونه. فردا بردمش به یکی از بهترین کلینیک های گفتار درمانی و بعد از معاینات اولیه، پروسه درمانش شروع شد. چند ماهی گذشت. امین خیلی پیشرفت خاصی نکرده بود و مدام عصبی بود و جیغ می زد و گریه می کرد. یکی از همون روزا که خیلی ناراحت و پژمرده بودم، امیرحسین، پسر عموی شوهرم با شقایق همسرش که تازه باهم نامزد کرده بودن، اومدن خونه  ی ما و تا رسیدن، سرگرم بازی با امین شدن. چند ساعتی گذشت و من حس کردم که شقایق می خواد یه چیزی رو بگه ولی روش نمیشه. خیلی بهش توجه نکردم و گفتم بذار تحت فشارش نذارم که راحت باشه. تو همین فکرا بودم که علیرضا شوهرم، مساله رو آسون  تر کرد و به شقایق گفت که حس می کنه یه چیزی می خواد بگه ولی نمیگه. شقایق یکم این پا اون پا کرد و بعدش گفت : نمیدونم درست حس کرده باشم یا نه، تو رو خدا از من ناراحت نشیداا… من فکر می کنم که امین مشکل کم شنوایی داره. من خیلی ناراحت شدم و اخمامو تو هم کردم و گفتم : نخیر… امین هیچیش نیست. خیلی هم خوب و سالمه. امیرحسین که خیلی شرمنده شده بود، با شقایق بحثش شد و با کلی معذرت خواهی و شرمندگی رفتن. وقتی که اونا رفتن، یه وسواس عجیبی چسبید به سقف دلم… امین جلوی تلویزیون مشغول بازی بود. صداش کردم. اول آروم، بعد یکم بلند تر و بعد بلندتر و بار چهارم اسمشو با صدای خیلی بلند گفتم . امین برگشت به سمتم و نگام کرد و لبخند زد. چشمام پر اشک شده بود. به خودم گفتم اگه امین کم شنوا باشه هیچ وقت خودمو نمی  بخشم. فردا عصر امین رو بردم به مرکز شنوایی سنجی کودکان تا معاینه  اش کنن. بعد از معاینه فهمیدیم که امین کم شنواست و باید سمعک استفاده کنه. کارشناس شنوایی شناسی بهمون گفت که امین از همون ماه های اول تولد کم شنوا بوده و اگه از همون موقع ها سمعک می زد، الان خیلی وضعیت بهتری داشت. همون روز واسه امین سمعک سفارش دادیم. پس از انجام کارهای اولیه، کارشناس مرکز شنوایی، سمعک رو واسش تنظیم کرد. دل تو دلم نبود و استرس داشتم. کارشناس مرکز، لبخندی بهم زد و گفت : نگران نباش، هیچکس بی صدا نمیمونه. دلم آروم گرفت. رفتم جلو و آروم صداش کردم. گفتم: امین… امین جان… امین از جاش پرید. معلوم بود که داره می شنوه، ولی به سمت من برنگشت. دوباره صداش کردم. بازم برنگشت. تا اینکه ادیولوژیست بهمون گفت : امین هنوز اسم خودشو نمیشناسه. نمیدونه اسمش چیه؟ یه مدت زمان می بره تا اسم خودش رو بشناسه. این جمله  ها رو با چشم گریون می نویسم. مقصر همه ی روزای بدی که امین داشته و احتمالا بعدها خواهد داشت، منم. اگه آگاه تر بودم و بیشتر بهش توجه داشتم، هیچ وقت این اتفاق نمی افتاد. اینو زمانی فهمیدم که کارشناس مرکز شنوایی سنجی بهم گفت :

 

کاشکی زودتر پسرتون رو آورده بودید تا راحت  تر و کامل تر درمان می شد.

 

توی این مدت امین خیلی بهتر شده. کم کم داره حرف می زنه و خیلی هم آرومه…اونیکه داغونه منم…

 

برای من 3 سال طول کشید تا پسرم واسه اولین بار بهم بگه : مامان…

 

کم شنوایی و ناشنوایی مشکلات دردناکی هستند. برای اینکه بتوانید این مسئله را شبیه سازی کنید، 1دقیقه، خودتان را در شرایط زیر قرار دهید :

–         مقابل تلویزیون بنشینید، صدای تلویزیون را قطع کرده و اخبار را تماشا کنید.

شما ناشنوا هستید…

–         مقابل تلویزیون بنشینید، صدای تلویزیون را روی پایین ترین عدد، که به سختی قابل شنیدن باشد تنظیم کنید.

شما کم شنوا هستید…

اگر به درک درستی از ناشنوایی و کم شنوایی نوزادان و خردسالان رسیده  اید و توانستید عمق مشکلات آنها را برای دقایقی هر چند کوتاه لمس کنید، باید نکاتی را به شما متذکر شویم تا در صورت مواجه با آنها بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.

اگر در آستانه  ی پدر شدن یا مادر شدن هستید:

کم شنوایی در بسیاری مواقع، از لحظه تولد و در دوره ی نوزادی عارض می  گردد که اگر شناسایی شود، فرد کم شنوا می تواند به طور مطلوب بشنود. تیلا موسوی، کارشناس شنوایی شناسی کلینیک شنوایی و سمعک نسیم قیطریه این فرآیند را برای ما اینگونه شرح دادند :

در دوره ی نوزادی، از بدو تولد تا 9 ماهگی، بر روی نوزاد باید در سه مرحله تست OAE  انجام بگیرد تا اگر مشکل شنوایی وجود دارد، شناسایی و فرآیند ارزیابی کامل سیستم شنوایی توسط تست ABR و کورتیکال آغاز می شود. مرحله ی اول این تست ها در بیمارستان و در روزهای اول تولد صورت می گیرد و نتیجه به والدین اعلام می گردد. مراحل دوم و سوم باید در بازه های زمانی مشخص (پایان 1 ماهگی و پایان 3 ماهگی) در مراکز شنوایی ادامه پیدا کند. درست است که تعداد نوزادان کم شنوا در جامعه آماری متولدین، عدد کوچک تری است، اما اگر فرزند شما در اقلیت کم شنواها قرار داشته باشد و شما نسبت به آن سهل انگاری کنید، مشکلات روحی و آسیب های اجتماعی آن، نه تنها گریبان گیر فرزندتان خواهد شد، بلکه شما را نیز به شکل رنج آوری درگیر خواهد کرد.

شما که نمیخواهید، فرزندتان به خاطر ساده انگاری یک مسئله بسیار مهم توسط شما که به راحتی قابل درمان بوده، سال ها مقابل چشمانتان با ضعف و رنج زندگی کند؟

 

اگر فرزند خردسال دارید:

در مورد خردسالان نیز کم شنوایی از جمله اختلالات شایع است. دکتر نعمت اله روح بخش، دکترای ادیولوژی و متخصص در حوزه توانبخشی کودکان کلینیک شنوایی و سمعک نسیم قیطریه، در مورد گروه سنی خردسالان نکات مهمی را برای پدران و مادران بازگو کردند که در زیر چکیده ای از صحبتهای ایشان را ذکر کرده ایم :

اگر فرزند خردسال یا محصل دارید که یک یا چند مورد از علائم زیر را دارد، باید در اولین فرصت او را نزد متخصص شنوایی (ادیولوژیست) ببرید تا به طور کامل معاینه شود :

  1. اختلالات گفتاری
  2. تاخیر در رشد طبیعی کلام
  3. مشکلات عاطفی و اختلالات رفتاری
  4. مشکل در انجام کارهای خواسته شده
  5. مشکل در انجام فعالیت هایی که نیاز به تفکر دارد.
  6. مشکلات تحصیلی و افت تحصیلی
  7. عدم تمایل به بازی با کودکان دیگر
  8. کاهش دامنه استفاده از لغات
  9. مشکل در با یاد سپردن یا به یاد آوردن چیزهای مختلف
  • مشکل در انجام چند دستور پشت سر هم
  • درخواست تکرار چیزهایی که می شنود.
  • خستگی بی مورد در انجام بازی یا کاری که از وی حواسته شده انجام دهد
  • مشکلات زیاد در دروسی مثل املاء

این موارد در پاره  ای از اوقات به دلیل مشکلات شنوایی است که عارض می  گردد. ممکن است تعدادی از این علامت ها، نشانه  های مشترک در بین بیماری ها و اختلالات مختلف باشند، اما نباید فراموش کنید که یکی از مشکلات رایج، مشکلات ناشی از شنوایی کودک دلبند شماست.

 

امروزه آزمون های مختلفی برای ارزیابی شنوایی کودکان در دسترس است که از آن جمله می توان به ABR و کورتیکال اشاره کرد. استفاده از این دو آزمون تصویر کاملی از عملکرد سیستم شنوایی در اختیار قرار می دهند. اما در این بین، آزمون کورتیکال را می توان در مواردی به کار گرفت که ABR  قادر به فراهم کردن اطلاعات لازم نیست. از نقاط قوت و منحصر به فرد آزمون کورتیکال امکان ارزیابی دقیق در مورد اختلالاتی نظیر نوروپاتی شنوایی است که ارزش این آزمون را  دو چندان نموده است.

ادیولوژیست با استفاده از این دستگاه بدون نیاز به همکاری کودک و در حالت بیداری مبادرت به ارزیابی کودک می نماید که لزوم استفاده از داروهای خواب آور و تبعات منفی این داروها نیز منتفی می نماید. فلسفه اصلی طراحی این دستگاه، استفاده از آن برای ارزیابی کودکانی است که از سمعک و یا کاشت حلزون استفاده می کنند. دستگاه کورتیکال، امکان تنظیم سمعک در ایده آل ترین حالت خود بدون نیاز به همکاری کودک را فراهم می کند. بعلاوه، این دستگاه می تواند تصویر کاملی از توانایی اطلاعاتی که پروتز کاشت حلزون برای کودک در سطح مغز فراهم می کند، در اختیار متخصصین و والدین قرار دهد که بر اساس این اطلاعات می توان سطح انتظارات خود از فرایند رشد گفتار و زبان کودک در آینده را به صورت منطقی ترسیم نمود.

 

نکته حائز اهمیتی که در این مورد باید بدانید این است که استفاده از داروی خواب آور برای انجام آزمون ABR در نوزادان و کودکان زیر 2 سال ممنوع است و عوارض غیر قابل جبرانی مانند ایست قلبی را به همراه دارد.

 

لطفا حتما این مساله را جدی بگیرید!!!

 

درباره کلینیک فوق تحصصی شنوایی و سمعک نسیم قیطریه

کلینیک شنوایی و سمعک نسیم قیطریه یکی از مجهزترین مراکز شنوایی در شهر تهران است. در ابتدا فعالیت کلینیک صرفا به مشکلات بزرگسالان محدود می شد و به تدریج با اضافه شدن دستگاه های مربوط به شنوایی کودکان (دستگاه کورتیکال) ، به سایر رده های سنی نیز تعمیم پیدا کرد. یکی از مهم ترین ویژگی های مرکز شنوایی و سمعک نسیم قیطریه، انجام پروسه ی تشخیص و درمان به صورت گروهی است. در این کلینیک تیلا موسوی کارشناس شنوایی شناسی از دانشگاه توانبخشی شهید بهشتی تهران، دکتر نعمت الله روح بخش، دکترای ادیولوژی از استرالیا و متخصص در انجام تست های الکتروفیزیولوژی، از جمله تست کورتیکال و دکتر سید حسین علی کسایی فر، متخصص گوش و حلق و بینی تصمیمات در مورد مراجعین به کلینیک را با همفکری و مشورت همدیگر اتخاذ می  کنند. این رویکرد منجر به گرفتن بهترین تصمیم و بهترین پیشنهاد برای مراجعه کننده خواهد شد.

به طور کلی ویژگی هایی که کلینیک شنوایی و سمعک نسیم قیطریه را نسبت به سایر مراکز شنوایی متمایز میکند، موارد زیر هستند :

  • اولین مرکز شنوایی مجهز به دستگاه کورتیکال
  • تنظیم بسیار دقیق سمعک در نوزادان و کودکان با استفاده از آزمون شنوایی کورتیکال
  • ارزیابی و تشخیص بسیار دقیق مشکلات شنوایی کودکان با استفاده از دستگاه کورتیکال
  • تصمیم گیری گروهی و بکارگیری متخصصین گوش، حلق، بینی و اساتید دانشگاه و کارشناسان شنوایی در ارزیابی، تشخیص و درمان مشکلات شنوایی
  • تجویز سمعک مناسب ( و نه لزوما گران) و تنظیم تخصصی و دقیق سمعک متناسب با نیازهای شنیداری افراد
  • امکان تقسیط هزینه خرید سمعک
  • امکان استفاده از بیمه های دولتی و تکمیلی برای خرید سمعک و ارایه تمامی مدارک مورد نیاز بطور کاملا رایگان
  • کسب رضایتمندی 100 درصدی مراجعین از خدمات کلینیک
  • همکاری با برندهای برتر تولید کننده سمعک که در ایران دارای خدمات فروش و پشتیبانی و گارانتی هستند (محدود به یک و یا چند برند خاص نبوده و بر اساس نیازهای فرد، سمعک مناسب از برند های متعدد پیشنهاد می شود)
  • استفاده از جدیدترین تجهیزات و عدم استفاده از داروی خواب آور در انجام آزمون ABR در نوزادان و کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید