انواع سمعک از لحاظ شکل، ابعاد و نحوه قرار گیری در گوش

انواع سمعک

برند های تولید کننده سمعک، در شکل‌ها و استایل‌های متعددی، انواع سمعک را تولید می کنند که از لحاظ نحوه قرار گرفتن در گوش، شکل ظاهری و همچنین میزان تقویت کنندگی، با یکدیگر تفاوت دارند و بسته به نوع و میزان افت شنوایی، توسط کارشناسان شنوایی و سمعک، برای حل مشکل کم شنوایی شما تجویز می شوند.

برای معرفی انواع سمعک، در اینجا ما قصد داریم با انواع سمک داخل گوشی و انواع سمعک پشت گوشی آشنا شده و مزایا و قابلیات هر کدام را عنوان کنیم پس تا پایان، همراه ما باشید.

انواع سمعک

بطور کلی می توان سمعک ها را از لحاظ شکل و محل قرارگیری آن‌ها در گوش، به دو دسته اصلی سمعک های پشت گوشی و سمعک های داخل گوشی طبقه بندی کرد. تولید کنندگان سمعک، ممکن است هر کدام از انواع سمعک را با اسامی متفاوتی عرضه کنند. که معمولا اسم آن‌ها، مخفف نام انگلیسی آن ها می‌باشد. در ادامه به طور کلی با این نام ها آشنا خواهید شد.

سمعک پشت گوشی

نام انگلیسی: Behind the Ear – BTE

سمعک پشت گوشی - BTE

در  سمعک های پشت گوشی BTE ، بدنه (پوسته سمعک) سمعک در بالا و پشت گوش شما قرار می گیرد. تمامی اجزای تشکیل دهنده سمعک شامل میکروفون، باتری، مدارات الکترونیکی و بلندگو) توسط یک پوسته پلاستیکی مقاوم محافظت می شود. صدا توسط میکروفون دریافت و پس از پردازش و تقویت از طریق یک لوله شفاف پلاستیکی به داخل گوش گوش هدایت می شود. این لوله حامل صدا از یک سمت به بدنه سمعک و از سمت دیگر به قالب گوش و یا کاف (قطعه سیلیکونی نرم که به آن Ear Tip نیز گفته می شود) متصل می شود. قالب و یا کاف کمک می کند که لوله صوتی به درستی داخل گوش قرار بگیرد.

نوع دیگری از سمعک های پشت گوشی وجود دارد که در آن بلندگو (رسیور) به جای قرار گرفتن داخل بدنه سمعک، درون مجرای گوش قرار می گیرد و توسط یک سیم بسیار باریک که به سختی دیده می شود، به بدنه سمعک متصل می گردد. به این نوع از سمعک های پشت گوشی به علت قرار گرفتن بلندگو داخل مجرای گوش اصطلاحا سمعک های گیرنده داخل گوش/مجرای گوش گفته می شود. برخی از برندهای تولید کننده سمعک عبارت “گیرنده داخل گوش – Receiver In the Ear – RITE” و برخی دیگر عبارت “گیرنده داخل مجرای گوش – Receiver In Canal – RIC” را برای این نوع سمعک بکار می برند. در ادامه به معرفی این نوع از سمعک خواهیم پرداخت.

سمعک های پشت گوشی به علت قدرت تقویت کنندگی بالا و همچنین  داشتن امکانات متنوع نظیر وجود دکمه های کنترلی مختلف بر روی بدنه سمعک جهت تنظیم بلندی صدا و تغییر برنامه های سمعک، درب باتری و تلکویل و امکانات پیشرفته ارتباطی که در مدلهای وایرلس و بلوتوث دار موجود است، یکی از پر فروش ترین و کارآمد ترین نوع سمعک به شمار می آیند. با آین وجود برخی افراد که نگران دیده شدن سمعکشان هستند، ممکن است با این نوع سمعک احساس راحتی نکنند.

معمولا شرکتهای تولید کننده سمعک، بر اساس میزان توان تقویتی سمعک، مدلهای متفاوتی را تولید می کنند. بطور مثال برای کم شنوایی ملایم تا شدید، مدل استاندارد و برای کم شنوایی های شدید تا عمیق مدل پاور و یا سوپر پاور تولید می شود. در سمعک های جدید، حتی در مدلهای سوپر پاور، ابعاد سمعک در مقایسه با گذشته، کاهش قابل توجهی داشته است.

انواع سمعک‌ پشت گوشی در رنگ بندی های متنوع برای هماهنگی بیشتر با رنگ پوست و موی شما، تولید می شوند.

پیشنهاد می‌کنیم بلاگ همه چیز درباره سمعک را برای آشنایی با قابلیاتی که یک سمعک باید داشته باشد، مطالعه نمایید

سمعک گیرنده (رسیور یا بلندگو) درون گوش/مجرای گوش

نام انگلیسی: Receiver in Canal – RIC / Receiver in the Ear – RITE

سمعک گیرنده داخل مجرای گوش - RIC/RITE

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، این سمعک ها از لحاظ ظاهری شبیه سمعک های پشت گوشی بوده با این تفاوت که گیرنده (بلندگوی سمعک) از داخل بدنه سمعک که در پشت گوش قرار می گیرد حذف شده و درون گوش (RITE) و یا مجرای گوش (RIC) قرار می گیرد. یک سیم بسیار نازک که به سختی قابل مشاهده است، بلندگو را به بدنه سمعک متصل می کند و سیگنال الکتریکی را به بلندگو منتقل می کند. بلندگو که به آن گیرنده و یا رسیور گفته می شود سیگنال الکتریکی را به صدا تبدیل می کند.

سمعک های RIC/RITE، نسبت به سمعک های پشت گوشی، ابعاد کوچکتر و طراحی ظریف تری داشته و به راحتی درون گوش فیت می شود. این نوع سمعک را می توان برای درجات مختلفی از افت شنوایی تجویز کرد. همچنین در برخی از مدلها، دکمه های کنترلی برای تنظیم بلندی صدای سمعک و همچنین تغییر برنامه های آن بر روی بدنه سمعک برای راحتی استفاده از سمعک تعبیه شده است. این سمعک یکی از پر طرفدار ترین نوع سمعک در بین کاربران محسوب می شود.


سمعک های داخل گوشی – ITE

نام انگلیسی: In the Ear – ITE

سمعک‌های داخل گوشی ITE  (ITE مخفف کلمه In the Ear یعنی “داخل گوش” است)، با قالب گیری از کانال گوش، بطور سفارشی برای هر فرد در رنگ بندی ها و اشکال مختلف ساخته می شود و به همین علت به این نوع از سمعک ها، سمعکهای سفارشی نیز گفته می شود.

در انواع سمعک داخل گوش ، تمامی اجزای تشکیل دهنده سمعک درون یک پوسته پلاستیکی داخل گوش قرار می گیرد. متخصص شنوایی ابتدا از مجرای گوش شما قالب تهیه کرده و این قالب برای ساخت سمعک به لابراتوار فرستاده می شود. سمعک های داخل گوشی در اندازه ها و شکل های گوناگون ساخته می شود که طیف وسیعی از انواع سمعک ها را از سمعکهای قدرتمند و قابل دید Full Shell تا سمعک های نامرئی (IIC) در بر می گیرد.

سمعک های داخل گوشی مدتهای زیادی است که توسط سازندگان سمعک، به بازار عرضه می شود و همانگونه که ذکر شد شکلها و اندازه های مختلفی دارند و در سطوح مختلفی از امکانات و توان تقویتی در دسترس هستند. این نوع از سمعک، قبل از تولید سمعک های RIC/RITE از محبوبیت بالایی برخوردار بودند و با معرفی سمعکهای نامرئی، دوباره محبوبیت خود را بازیافتند. همچنین تولید کنندگان سمعک با ارایه امکانات پیشرفته در سمعک های سفارشی، باعث شدند که مردم به استفاده از این نوع سمعک تمایل بیشتری نشان دهند. در حال حاضر بیشتر برند های تولید کننده سمعک، امکانات بی سیم را نیز در این سمعک ها، پیاده سازی کرده اند.

انواع مختلف سمعک های داخل گوشی را می توان بصورت زیر طبقه بندی کرد:

  • سمعک های داخل گوشی ITE – Full Shell
  • سمعک های داخل گوشی ITE – Half Shell
  • سمعک های داخل مجرای گوش – ITC
  • سمعک های مینی داخل مجرای گوش – MIC
  • سمعک های میکروفون داخل هلیکس – MIH
  • سمعکهای کاملا داخل مجرای گوش – CIC
  • سمعک های نامریی – IIC

سمعک های نامرئی داخل مجرای گوش

نام انگلیسی: Invisible In Canal – IIC

سمعک نامریی - IIC

انواع سمعک نامرئی که به آن سمعک Invisible In Canal و یا سمعک IIC نیز گفته می شود، کوچکترین نوع سمعک است که با قالب گیری از مجرای گوش، در عمق کانال گوش شما قرار داده می شود و برای افت شنوایی ملایم تا متوسط در بزرگسالان تجویز می شود. یکی از بزرگترین مزایای این سمعک ها، نامریی بودن آنها است به گونه ای که کاملا از دید پنهان هستند.

سمعک های نامرئی و یا سمعک های مخفی و غیر قابل دید، چند وقتی است که وارد بازار شده اند و از آنجاییکه بیشتر افراد دوست ندارند سمعکشان دیده شود، سمعک های نامرئی طرفداران زیادی پیدا کرده است. این نوع سمعک در عمق کانال گوش قرار می گیرند و به راحتی قابل دید نیستند. ولی این جثه کوچک معایب خودش را دارد. بطور مثال ابعاد کوچک این سمعک اجازه بکارگیری تکنولوژی های بی سیم را به سازندگان سمعک نمی دهد ولی اخیرا برندهای معتبر تولید کننده سمعک، نظیر اتیکن، سیگنیا-زیمنس، استارکی، فوناک،ویدکس و یونیترون توانسته اند انواع بی سیم از سمعک های نامرئی را عرضه کنند. ازطرفی دیگر، سمعک های نامرئی برای همگان قابل استفاده نیستند. عواملی نظیر شکل مجرای گوش و همچنین اندازه آن، تعیین می کنند که آیا فرد می تواند از سمعک نامریی استفاده کنند یا خیر. همچنین افرادی که مبتلا به عفونت گوش میانی هستند نیز نمی توانند از سمعک های نامریی استفاده کنند.

در این نوع سمعک نیز مشابه سمعکهای داخل گوشی، تمامی اجزای تشکیل دهنده سمعک درون یک پوسته پلاستیکی که بر اساس قالب تهیه شده از مجرای گوش شما، ساخته شده است قرار می گیرد. اخیرا برند سیگنیا (زیمنس سابق) نوعی از سمعکهای نامریی تولید کرده است که نیاز به ساخت قالب نبوده و برای فیت شدن درون کانال گوش، از پوشش های نرم سیلیکونی به نام Click Sleeves استفاده می کند. مزیت این نوع از سمعک های نامریی اینست که شما لازم نیست برای ساخته شدن سمعک منتظر بمانید.

در سمعکهای نامریی، بلندگوی (گیرنده) سمعک در نزدیکی پرده گوش قرار می گیرد و در نتیجه مشکلات نویز باد و همچنین فیدبک (سوت کشیدن سمعک) به حداقل می رسد.


سمعک های کاملا داخل مجرای گوش

نام انگلیسی: Completely In Canal – CIC

سمعک کاملا داخل مجرای گوش - CIC

سمعک های کاملا داخل مجرای گوش که به آنها سمعک‌های Completely In Cana و یا سمعک CIC نیز اطلاق می شود،  با قالب گیری از کانال گوش، کاملا داخل مجرای گوش قرار داده می شوند و برای افت شنوایی ملایم تا متوسط برای بزرگسالان تجویز می شوند.

سمعک های CIC نظیر سمعک های IIC به راحتی قابل دید نیستند و تنها از فاصله خیلی نزدیک و با دقت زیاد می توان متوجه این سمعک شد. این مدل از انواع سمعک نیز به علت ابعاد کوچکشان، دارای تکنولوژی وایرلس (بی سیم) نیستند ولی در سالهای اخیر برندهای معروف تولید کننده سمعک، توانسته اند سمعک های CIC مجهز به تکنولوژی بی سیم  را نیز تولید کنند. لازم به ذکر است که ابعاد سمعک های CIC بی سیم کمی بزرگتر از سمعک های CIC فاقد تکنولوژی بی سیم هستند. نکته جالب دیگر اینست که برخی از تولیدکنندگان حتی توانسته اند از میکروفون های جهت دار در سمعک های CIC استفاده کنند که باعث بهبود درک گفتار در محیط های پر سرو صدا و همچنین کاهش نویز محیط می شود.

میکروفون‌های جهت دار در محیطهای شلوغ و پر سروصدا، به کمک شما می آیند و شفافیت و وضوح گفتار را در این محیط ها به میزان قابل توجهی افزایش می دهند. بکارگیری تکنولوژی میکروفونهای جهت دار از طرفی دیگر باعث بزرگتر شدن ابعاد سمعک می شود ولی مزیتی که این نوع میکروفون برای شما دارد کاملا به ابعاد بزرگتر آن، می چربد.

سمعک های مینی داخل کانال Mini in Canal – MC، از سمعک های CIC کمی بزرگتر بوده ولی مجهز به تکنولوژی های بی سیم و میکروفون های جهت دار هستند.


سمعک های داخل کانال

نام انگلیسی: In the Canal – ITC

سمعک داخل مجرای گوش - ITC

این مدل از انواع سمعک در قسمت پایینی گودی گوش خارجی قرار می گیرند. استفاده از این سمعک ها راحت بوده و از باتری های بزرگتر با عمر بیشتر استفاده می کنند. این سمعکها را می توان برای طیف وسیعتری از افت شنوایی در مقایسه با سمعکهای IIC و CIC تجویز کرد.

از ویژگی‌های سمعک ITC می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سمعک‌های درون کانالی، از امکانات ویژه نظیر ولوم کنترل صدا و میکروفون‌های جهت دار بهره می برند و تنظیم آن‌ها آسانتر است
  • قرار دادن این سمعک در گوش عموما راحت تر است
  • از باتری های بزرگتری استفاده می کند که باعث می شود سمعک مدت زمان بیشتری کار کند و استفاده از آن نیز راحت تر باشد
  • نسبت به تجمع ترشحات و جرم گوش حساس است
  • ممکن است نسبت به سمعکهای نامریی و CIC، به صدای باد حساسیت بیشتری نشان دهد
  • نسبت به سمعک های نامریی و CIC، بیشتر در معرض دید است

سمعک های داخل گوش فول شل و هاف شل

نام انگلیسی: Full Shell/ Half Shell In The Ear – ITE

سمعک داخل گوشی - ITE

سمعک داخل گوش ITE در دو نوع Full Shell که تمامی گودی گوش خارجی را پر می کنند و نوع Half Shell که نیمی از این گودی را پر می کنند، طبقه بندی می شوند و بر خلاف سمعک های نامریی (IIC)، سمعک های کاملا داخل مجرای گوش (CIC) و سمعک های داخل مجرای گوش (ITC)، از دید پنهان نیستند ولی مزایای خاص خودشان را دارند. باتری آنها دیرتر خالی می شود و کاربر می تواند با استفاده از دکمه هایی که بر روی آن تعبیه شده است برنامه های سمعک را تغییر دهند و یا صدای آن را کم و زیاد کنند. از طرفی دیگر به علت استفاده از باتری های بزرگتر و با شارژدهی بیشتر در سمعک های داخل گوشی، سمعک بدون نیاز به تعویض باتری می تواند مدت زمان طولانی در مقایسه با سایر سمعک های داخل گوشی کار کند و برای افراد سالخورده که مشکلات کنترل حرکت دست دارند و تعویض مکرر باتری برای آنها کار سختی است، سمعک های داخل گوشی می تواند گزینه مناسبی برای آن‌ها باشد.

همچنین امکانات به واسطه ابعاد بزرگتر و استفاده از باتری های قوی تر، برخی از برندهای تولید کننده سمعک، امکانات بی سیم و حتی بلوتوث را در این نوع از سمعک های داخل گوشی در اخیتار شما قرار می دهند.

نتیجه گیری

در این بلاگ تلاش کردیم تا شما عزیزان را با انواع سمعک از نظر شکل و فرم قرارگیری آن در گوش، مطلب ارائه دهیم. پس از این که گفتیم در کل چند نوع سمعک داریم، معرفی انواع سمعک داخل گوشی، انواع سمعک پشت گوشی و انواع سمعک نامرئی انجام شد و قابلیاتی که هر کدام دارند، مورد بررسی قرار گرفت و بیان شد که هر کدام، با توجه به خواسته و نیازی که مخاطب دارد، می‌تواند مفید واقع شود.

از این که تا پایان همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم. همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه برای شما وجود داشت، خوشحال می‌شویم آن را در قسمت نظرها برای ما به ثبت برسانید تا متخصصین ما به آن پاسخ بدهند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید