درمان کم شنوایی از چه طریقی امکان پذیر است؟

درمان کم شنوایی از چه طریقی امکان پذیر است؟

لازم نیست به مشکلات شنوایی خود اجازه دهید کنترل زندگی شما را در دست بگیرند. در صورت ابتلا، حتما به یک متخصص شنوایی مراجعه کنید تا به کمک وی بهترین درمان را برای مشکلات شنواییتان پیدا کنید. بر اساس امار ارائه شده توسط دپارتمان پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز (Johns Hopkins) نزدیک به 20 درصد افراد بالای 12 سال از درجات مختلفی از کم شنوایی رنج می‌برند. با این حال آمارها نشان می‌دهند که در نهایت تنها یک نفر از پنج فردی که می‌توانند از لوازم کمک‌ شنوایی بهره ببرند، پروسه‌ی درمان را دنبال می‌کنند. با توجه به میزان گستردگی شیوع و سطح تاثیرگذاری کم شنوایی بر زندگی افراد، این موضوع که مبتلایان به این مشکلات، پیگیر درمان خود باشند از اهمیت بالایی برخوردار است. انتخاب‌های گوناگونی برای نوع درمان کم شنوایی وجود دارد و تعیین روند درمان بستگی به  عواملی نظیر شدت کاهش شنوایی، نوع کاهش شنوایی و سبک زندگی فرد دارد. که هرکدام از این عوامل و عوامل تاثیرگذار دیگر باید توسط متخصص شنوایی ارزیابی شود.

زمانی که افت شنوایی تشخیص داده شد و نوع آن کاملا مشخص گردید، متخصص شنوایی ممکن است از روش‌های گوناگونی برای درمان کم شنوایی گوش استفاده کند که از جمله‌ی آنها می‌توان به استفاده از سمعک، درمان دارویی و یا جراحی اشاره نمود.

چرا به دنبال درمان کم شنوایی گوش باشیم؟

بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط موسسه‌ی گفتار-زبان-شنیدار آمریکا (American Speech-Language-Hearing Association)، کاهش شنوایی سومین مشکل مزمن علیه سلامتی بزرگسالان است. با وجود سختی‌های فراوانی که افت شنوایی به همراه خود می‌آورند، بخش قابل توجهی از افراد برای انکار مشکلاتشان و یا عواملی نظیر ترس و خجالت، پروسه‌ی درمان خود را به تعویق می‌اندازند. تحقیقات انجام شده توسط انستیتوی ملی مطالعات افزایش سن (National Institute on Aging) نشان می‌دهد افراد مبتلا به کم‌ شنوایی یا ناشنوایی زمینه‌ی بیشتری برای ابتلا به فراموشی و آلزایمر دارند.

چرا به دنبال درمان کم شنوایی باشیم؟
افرادی که احتمال می‌دهند با کاهش شنوایی روبه‌رو باشند باید در اولین فرصت جهت درمان به متخصصین مراجعه کنند. عدم درمان کم شنوایی ارتباط مستقیمی با انواع دیگر مشکلات سلامتی، چه از نظر روانی چه از جنبه‌ی فیزیولوژیک دارد. عدم درمان کم شنوایی گوش همچنین ارتباط مستقیمی با مشکلات عاطفی و احساسی دارد. از جمله‌ی این مشکلات می‌توان به اضطراب‌های گوناگون و یا افسردگی اشاره کرد. افراد کم شنوا در پیگیری کارهای روزمره‌ی خود به خصوص مکالماتشان با دیگر افراد به مشکل بر می‌خورند و این موضوع سبب می‌شود تا بطور تدریجی از فعالیت‌هایشان و کارهایی که از انجامشان لذت می‌برند، خود را پس بکشند. عدم درمان مشکلات شنوایی می‌تواند در درازمدت منجر به انزوای اجتماعی و کاهش کیفیت زندگی افراد گردد.

علاوه بر اثرات فیزیکی و روانی کاهش شنوایی، تحقیقات انجام شده توسط انستیتوی شنوایی بهتر (Better Hearing Institute) نشان داده‌است که خانواده‌هایی که در آنها فردی با مشکل کم شنوایی درمان نشده زندگی می‌کند، به طور متوسط سالانه 12 هزار دلار درآمد کمتری دارند.

امروزه درمان‌های موثر گوناگونی برای رفع مشکلات کاهش شنوایی وجود دارد، مانند انواع سمعک‌ هایی که برای رفع مشکلات گوناگون شنوایی طراحی شده‌اند.

درمان کم شنوایی موقت

کم شنوایی موقت عموما در اثر قرارگیری افراد در معرض صدا های ناهنجار و یا موسیقی بلند ایجاد می‌شود. از آنجا که اثرات کاهش شنوایی موقت معمولا طی چند ساعت از بین می‌رود، نیاز به درمان خاصی ندارد. اما در هر صورت استفاده از گوش‌گیر برای جلوگیری از آسیب شنوایی در اثر اصوات ناهنجار توصیه می‌شود، چرا که در صورت طولانی شدن زمان قرارگیری در معرض این صدا ها، آسیب وارد شده به شنوایی می‌تواند دائمی شود.

درمان کم شنوایی انتقالی

کم شنوایی انتقالی (هدایتی) معمولا در اثر به‌وجود آمدن شرایط خاصی در گوش خارجی و یا گوش میانی ایجاد می‌شوند و غالبا ماهیتی موقتی دارند. اکثر اوقات این نوع کاهش شنوایی در اثر تجمع واکس گوش یا مایعات در گوش میانی و یا پارگی پرده‌ی گوش اتفاق می‌افتد. بنا بر ماهیت این نوع آسیب‌ها، اولین شکل درمان کم شنوایی گوش در اکثر موارد درمان دارویی است تا مستقیما عامل پدیدآورنده‌ی مشکل را برطرف کند.

بسیاری از افراد نمی‌دانند که داروها نیز می‌توانند سبب بروز کاهش شنوایی شوند. در صورتی که درمان دارویی نتواند مشکل ایجاد شده برای شنوایی فرد مبتلا را مرتفع سازد، متخصص شنوایی راه‌های دیگری از قبیل استفاده از سمعک یا ایمپلنت حلزون شنوایی را ممکن است برای درمان در نظر بگیرد.

مقاله پییشنهادی : آناتومی گوش و شنوایی

 

درمان کم شنوایی دائمی

از آنجاییکه کم شنوایی دائمی، برگشت ناپذیر می باشد، مبتلایان به این نوع کاهش شنوایی، معمولا به سمعک نیاز پیدا خواهند کرد.

کاهش شنوایی حسی-عصبی (Sensorineural) در گوش داخلی یا عصب شنوایی رخ می‌دهد و علت عمده‌ی آن، آسیب رسیدن به سلول‌های مویی شکل گوش داخلی است. از آن‌جا که این سلول‌ها قابلیت خودترمیمی ندارند و از نظر پزشکی نیز در صورت آسیب‌دیدن قابل درمان نیستند، کاهش شنوایی حسی-عصبی معمولا شایع‌ترین نوع از انواع مختلف آسیب‌های شنوایی دائمی است.

در صورتی که فردی احساس می‌کند به کاهش شنوایی دائمی دچار شده است، باید با مراجعه به متخصص شنوایی راه‌های مختلف برای درمان خود را بررسی کند. در واقع تحقیقات انجام شده نشان می‌دهند که 95% از موارد کاهش شنوایی حسی-عصبی به کمک ایمپلنت‌ها و یا با استفاده از سمعک قابل بهبود هستند.

درمان کم شنوایی به کمک سمعک

در صورتی که مداخله‌ی پزشکی نتواند مشکلات شنوایی فرد را برطرف کند، استفاده از سمعک می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد. سمعک‌ها در رنگ‌ها، مدل‌ها، قیمت‌ها و با تکنولوژی‌های گوناگون عرضه می‌شوند تا مصرف‌کننده بتواند بسته به نیاز خود بهترین انتخاب را از میان آنها انجام دهد و بهترین تکنولوژی سمعک را انتخاب کند.

درمان کم شنوایی به کمک سمعک

علت استفاده از سمعک، تقویت بلندی و شفافیت صدا است. با وجود این که سمعک مشخصا توانایی شنوایی را بر نمی‌گرداند، اما قابلیت شنیدن را بهبود می‌بخشد که منجر به بهبود ارتباطات افراد و عملکرد آنها می‌شود. سمعک‌ها عموما در انواع سمعک پشت گوشی BTE و داخل گوشی عرضه می شوند که انتخاب بین این دو نوع بستگی به میزان افت شنوایی و اولویت‌های خود شخص دارد.

فردی که فکر می‌کند ممکن است با استفاده از سمعک شرایط خود را بهبود بخشد، باید در اولین فرصت از مشاوره‌ی یک متخصص شنوایی بهره‌مند گردد.

مقاله پییشنهادی : سمعک داخل گوشی – ITE

 

دستگاه‌ های کمک‌ شنوایی

استفاده از دستگاه‌های کمک‌شنوایی به همراه سمعک‌ها می‌توانند کمک زیادی به افراد مبتلا به انواع کم شنوایی بکنند و در درمان کم شنوایی گوش موثر باشد. در صورتی که سمعک به تنهایی نتواند پاسخگوی شرایط خاص فرد کم شنوا باشد، گاهی استفاده از دستگاه‌های کمک‌شنوایی می‌تواند خلاء ارتباطی موجود را پر کند.

دستگاه‌ های کمک‌ شنوایی

دستگاه‌های کمک‌شنوایی می‌توانند در شرایطی مانند تماشای تلویزیون، گوش‌دادن به رادیو یا صحبت با تلفن به کمک افراد بیایند. در حالی که سمعک‌ها غالبا تمامی اصوات محیط فرد را تقویت می‌کنند، دستگاه‌های کمک شنوایی می‌توانند تمرکز خود را بر روی تقویت سیگنال خاص و تعیین‌شده‌ای قرار دهند.

استفاده از ایمپلنت حلزون شنوایی برای درمان کم شنوایی

ایمپلنت حلزون شنوایی دستگاه الکترونیکی کوچکی است که به افراد مبتلا به افت شنوایی شدید و یا ناشنوا کمک می‌کند درک خود را از صدا بازیابند. به طور اساسی، این نوع ایمپلنت‌ها مسیر عادی طی شده توسط صوت برای شنیده شدن را دور می‌زنند و مستقیما به تحریک عصب شنوایی می‌پردازند. تفاوت ایمپلنت‌های حلزون شنوایی با سمعک‌ها در این است که آنها بر روی بلندی صدا اثری ندارند، بلکه تنها امواج صوتی را به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کنند.

استفاده از ایمپلنت حلزون شنوایی برای درمان کم شنوایی

فارغ از این‌که افراد مبتلا به کاهش شنوایی از چه نوع تکنولوژی کمک‌شنوایی یا سمعک استفاده می‌کنند، قرارهای ملاقات مشخصی باید با متخصصین شنوایی آن‌ها برنامه‌ریزی شود تا متخصصین بتوانند از عملکرد مناسب وسایل استفاده شده، اطمینان حاصل کنند.

مقاله پییشنهادی : کاهش شنوایی ناشی از نویز

 

سخن پایانی

در این مقاله در مجموعه مقالات بلاگ رسمی تیلا کلینیک، به موضوع درمان کم شنوایی پرداختیم و راه ها و روش های مختلف را به همراه جزییات مهم بررسی کردیم تا در صورت بروز این عارضه برای شما یا یکی از عزیزانتان، با داشتن اطلاعات کافی در این زمینه ، بهترین راه درمان کم شنوایی را برگزینید.

منبع : دانشگاه جانز هاپکینز (Johns Hopkins)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید